Benda Yang Tidak Patut Jimat Ketika Membuat Perancangan Perkahwinan

wedding-videography

Mengadakan majlis perkahwinan menelan kos yang tinggi. Saya rasa semua orang yang ingin berkahwin tahu. Jadi tidak hairan semua bakal pengantin mencari jalan dan mencuba sedaya upaya untuk menjimat. Menurut nasihat daripada perancang perkahwinan ataupun wedding planner, terdapat beberapa benda yang tidak patut dibuat semasa mencari jalan untuk mengurangkan kos majlis perkahwinan.

Melantik Kawan ataupun Ahli Keluarga

Mungkin di kalangan rakan karib anda, ada yang pernah menjadi DJ untuk apa-apa parti ataupun majlis perkahwinan. Nasihat saya ialah, kekalkan mereka sebagai tetamu undangan majlis. Walaupun mereka pernah menjadi DJ, namun mereka tidak profesional. Apabila terdapat apa-apa hal yang perlu dibuat keputusan, mereka mungkin akan sentiasa meminta pendapat anda. Ini akan membuat anda sibuk dan tidak dapat menikmati majlis perkahwinan. Mereka mungkin tidak bersiap sedia untuk menghadapi situasi yang bakal berlangsung di majlis. Jika anda melantik wedding planner, mereka akan merancang segala-galanya.

• Tidak Mengupah Juru Kamera Dan Video

Video dan gambar merupakan satu-satunya mekanisme yang dapat merakam saat-saat manis anda semasa majlis perkahwinan berlangsung. Ramai pengantin baru merasa kesal selepas majlis kerana tidak sebarang kenangan ditinggalkan.

• Tidak Mengupah Juru Solek Dan Hair Artist

Untuk pengantin perempuan, hari perkahwinan sangat penting untuk beliau kelihatan cantik dan menawan. Walaupun pengantin baru pandai bersolek, ia sepatutnya dibuat oleh orang lain.

• Tidak Mengupah Perancang Perkahwinan (Wedding Planner)

Caj bayaran yang dikenakan oleh perancang perkahwinan tidak semestinya lebih mahal. Ini disebabkan mereka sentiasa menggunakan perkhidmatan sesebuah syarikat yang membolehkan mereka memperolehi harga yang lebih murah. Contohnya caj butik pengantin yang selalu digunakan oleh perancang perkahwinan kadang-kala lebih murah berbanding dengan harga yang kita dapat sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s