Bagaimanakah Perkahwinan Destinasi Boleh Menjimatkan Wang Anda?

b

Bayangkan diri anda berada di lokasi tropika yang indah untuk berkahwin serta suasana sekeliling dan resort hotel yang indah dan cantik. Bunyi macam mahal ajer kan? Sebenarnya tidak jika dibandingkan dengan kos berkahwin di tempat asal. Di sini, saya akan menjelaskan bagaimana perkahwinan destinasi lebih menjimatkan wang berbanding majlis yang diadakan di kampung halaman.

  • Tetamu Kurang = Kos Murah

Biasanya kos perkahwinan secara langsungnya ditentukan oleh bilangan tetamu yang dijemput hadir. Ramai tetamu bermakna banyak wang perlu dibelanjakan untuk makanan, minuman, sewa kerusi meja, cenderahati perkahwinan dan lain-lain lagi. Dengan memilih perkahwinan destinasi, jarak jauh merupakan limitasi kepada tetamu. Bukan semua tetamu yang boleh hadir ke destinasi majlis anda. Dengan itu, lebih senang untuk anda membuat senarai tetamu yang hendak dijemput. Biasanya hantar ahli keluarga, saudara mara terdekat dan kawan karib sahaja yang akan dijemput dan akan hadir. Bagi pengantin baru yang inginkan majlis perkahwinan yang besar untuk menjemput semua kenalan mereka, perkahwinan destinasi tidak sesuai. Akan tetapi untuk pengantin baru yang ingin meminimakan kos perkahwinan, ini merupakan cara terbaik.

  •  Majlis Perkahwinan Dan Berbulan Madu Di Tempat Yang Sama

Dengan perkahwinan destinasi, pengantin baru boleh berbulan madu di tempat tersebut juga. Biasanya di resort hotel ada menyediakan pakej perkahwinan di mana pekerja mereka akan menolong anda untuk membuat segala perancangan. Anda hanya perlu berurusan dengan satu vendor saja iaitu pekerja resort. Pekerja resort sangat berpengalaman kerana mereka membuat kerja ini setiap masa. Mereka boleh meringankan beban anda dari segi tekanan dan kewangan. Terdapat juga resort hotel yang membuat tawaran “Tempah Majlis Perkahwinan Di Sini Dan Nikmati 4 Hari Penginapan Percuma”.

Tips Untuk Perkahwinan Destinasi

Jika anda bercadang untuk memilih perkahwinan destinasi, tips berikut boleh dijadikan rujukan.

  • Pilih Pakej Yang Disediakan Oleh Hotel

             Pakej yang disediakan biasanya lebih murah berbanding tempahan khas.

  •  Pilih lokasi yang boleh diakses untuk tetamu anda

              Pastikan lokasi yang dipilih senang dicapai. Terdapat pengangkutan ke tempat tersebut.

  •  Berkahwin Di Musim Biasa

             Jangan pilih musim cuti kerana caj pada musim tersebut lebih mahal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s