3 Nasihat Perkahwinan Yang Harus Diikut

mixed Marriage

Setiap orang ingin mencari pasangan hidup yang di mana kita boleh menghabiskan setiap detik yang ada bersama sehingga tua dan meninggal. Anggaran lebih kurang 50 tahun kita akan hidup bersama pasangan hidup yang bakal kita pilih. Cuba bayangkan ketika kita dah tua, duduk di kerusi goyang di halaman rumah bersama pasangan hidup dan menikmati suasana tiupan angin dingin bersama. Ini merupakan idaman setiap orang sebelum melangkah ke dunia perkahwinan. Namun, tidak senang bagi setiap orang untuk menikmati situasi yang bahagia ini. Walaupun ketika bernikah, sumpahan telah dibuat di antara dua pihak di mana tidak kira kaya atau miskin, sihat atau sakit, segala dugaan hidup akan dilalui bersama secara berganding bahu, akan tetapi realitinya tidak semudah yang kita idami.

Namun, ini tidak bermakna perkahwinan itu suatu benda yang tidak baik. Ia boleh jadi baik dan pada masa yang sama ia boleh juga jadi tidak baik. Ini terpulang kepada bagaimana perkahwinan tersebut diuruskan. Berikut merupakan nasihat perkahwinan  yang akan memberi manfaat kepada anda.

  1. Perkahwinan Adalah Sukar

Anda perlu menghabiskan masa 60 – 70 tahun bersama pasangan anda, menerima segala kelemahan dan kesilapan yang beliau ada dan pada masa yang sama mengharapkan beliau menerima juga segala kelemahan dan kesilapan anda. Kadang kala pergaduhan dan pertengkaran akan berlaku. Tetapi terdapat juga masa kegembiraan, keseronokan dan kebahagian. Kita perlu ingat, perkahwinan tidak mudah tetapi ia akan berbaloi.

  1. Perkahwinan Memerlukan Pengorbanan

Selepas membina rumah tangga, anda perlu membuat pengorbanan. Contohnya pihak lelaki tidak boleh sentiasa menghabiskan masa untuk menonton wayang ataupun bermain computer. Manakala pihak perempuan juga tidak boleh sentiasa pergi shopping. Pengorbanan oleh kedua-dua pihak diperlukan seadil yang mungkin. Jika pengorbanan hanya dilakukan oleh satu pihak, masalah akan timbul. Contohnya mengurangkan masa membeli-belah ataupun bermain computer untuk menemani pasangan anda untuk membuat kerja rumah.

  1. Perkahwinan Mengubah

Perubahan yang berlaku biasanya mengikut peredaran masa. Anda mampu mengubah pasangan anda dan sebaliknya beliau juga mampu mengubah anda. Perubahan ke atas hobi, makanan, minuman, wayang dan lain-lain merupakan perkara yang saling mempengaruhi setelah lama tinggal bersama.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s