4 Perkara Yang Patut Dijauhi Oleh Pengantin Baru Semingu Sebelum Majlis

Masa yang tinggal hanya beberapa hari sebelum hari besar anda. Di tangan ada ada senarai semak panjang yang perlu disediakan dan dibuat pada majlis perkahwinan anda. Namun begitu, ada beberapa perkara yang tidak patut dibuat menjelang hari perkahwinan anda.

CN Digital Studio

1. Warna Rambut Baru

Menurut pakar rambut dan pemilik Paul Labrecque Salon & Spa dari New York, pengantin baru harus mengelakkan daripada mewarnai rambut mereka seminggu sebelum majlis mereka. Alasan yang diberikan oleh beliau ialah anda tidak pasti sama ada warna baru tersebut dapat memadani warna kulit anda. Namun menurut beliau, jika anda telah mewarnai rambut anda dan mendapati warna tersebut benar-benar tidak sesuai, perwarnaan semula boleh dibuat sekiranya ia tidak mendatangkan sebarang kerosakan kepada rambut anda.

hair style

2. Perubahan Yang Mendadak Gaya Rambut

Percubaan perkahwinan dan segala yang berkaitan telah dirancang 3 bulan awal sebelum majlis. Pengantin baru dinasihati agar mengekalkan gaya rambut yang sama kerana gaya rambut baru mungkin tidak kelihatan cantik dengan gaun pengantin, rantai leher dan segala aksesori perkahwinan yang telah ditempah sejak 3 bulan lepas. Pemilik butik pengantin Dana Wood mencadangkan agar rambut pengantin hanya boleh dipotong ¼” sebulan sebelum majlis untuk menghilang hujung rambut yang mungkin bercabang.

alkohol

3. Minuman Beralkohol atau berkarbonat

Minuman beralkohol ataupun berkarbonat mengandungi kalori yang tinggi. Ia harus dijauhi supaya anda tidak menjadi gemuk dan tidak kelihatan cantik di hari tersebut. Ia juga akan memudaratkan kesihatan. Anda baru saya membina rumah tangga baru, sudah pastinya anda ingin mengekalkannya sepanjang hayat. Jangan biasakan masalah kesihatan yang berpunca daripada alcohol dan minuman berkarbonat merosakkan rumah tangga anda.

new workout

4. Senaman Baru

Kekalkan kepada jadual yang anda buat sekarang untuk senaman. Jangan cuba senaman baru kerana otot-otot badan yang sakit atau lesuh tidak mungkin dapat pulih baik dalam masa seminggu. Anda semestinya tidak inginkan kesakitan otot badan mengganggu perasaan dan prestasi di hari tersebut. Jika anda ingin kuruskan badan, mulakan program latihan senaman baru sebelum mencuba pakaian pengantin. Sebaliknya jika anda ingin meredakan tekanan pra-perkahwinan, anda boleh mengajak rakan-rakan untuk berjogging di taman bunga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s