Bunga Untuk Semua Majlis

Pemberian bunga kepada kawan-kawan serta ahli keluarga untuk hadiah harijadi mereka merupakan satu idea yang bernas. Mereka yang menerimanya pada hari kebesaran mereka akan berasa hadiah tersebut sangat istimewa dan sukar untuk dilupakan. Pada pendapat saya, hadiah bunga merupakan idea terbaik untuk semua majlis sama ada majlis harijadi, majlis perkahwinan, majlis tamat pengajian dan sebagainya. Namun, agak sukar untuk memilih bunga yang sesuai untuk majlis-majlis tertentu. Ini kerana di pasaran terdapat banyak jenis bunga dan setiap jenis bunga tersebut beraneka warna. Di sini, ada beberapa cadangan untuk renungan anda sekiranya anda berminat untuk menyediakan hadiah bunga kepada kawan-kawan.

rose

Memandangkan setiap orang dilahirkan pada hari dan bulan yang berbeza, maka dengan menggunakan perbezaaan tarikh ini, ia memudahkan tugas anda ketika memilih jenis bunga.

  • Januari

Untuk mereka yang lahir pada bulan Januari, bunga yang berwarna putih disyorkan. Anda boleh memilih bunga ros yang berwarna putih ataupun bunga teratai putih (Lily).

  •  Februari

Untuk bulan Februari, bunga primroses atau violets merupakan pilihan utama. Bulan Februari juga merupakan bulan di mana para kekasih khususnya di Negara-negara barat menyambut “Valentine’s Day”.

  • Mac

Mac adalah bulan musim bunga dan anda boleh memilih mana-mana warna yang menonjol. Contohnya warna Kuning. Bunga bakung (Daffodils) pasti akan kelihatan hebat sebagai hadiah untuk harijadi atau majlis-majlis lain.

BungaBakungKuning

  •  April

Untuk yang lahir pada bulan April, warna bunga yang paling sesuai ialah warna merah jambu. Contohnya bunga daisy ataupun juga dikenali sebagai bunga matahari. Anda boleh memilih menghadiahi mereka sejambak bunga merah jambu atau bunga hadiah yang siap dihiasi dalam pasu bunga.

  •  Mei

Untuk bulan Mei, anda boleh memberi hadiah bunga hawthorn atau bunga teratai untuk orang tersayang. Anda juga boleh memilih kombinasi kedua-dua jenis bunga tersebut. Penambahan hadiah lain seperti coklat boleh diturut serta semasa penghantaran hadiah bunga tersebut.

may

  •  Jun

Untuk bulan Jun, bunga ros bunga merupakan pilihan yang terbaik.

  •  Julai

Seperti bulan April, bunga warna merah jambu juga merupakan bunga yang paling sesuai sebagai hadiah kepada mereka yang lahir pada bulan Julai. Bunga boleh memilih bunga Larkspur.

  •  Ogos

Untuk bulan Ogos, saya sekali lagi akan mencadangkan bunga warna  kuning, tetapi jenis bunga yang berbeza. Gladioli dan Poppies merupakan bunga yang sesuai.

  •  September & Oktober

Untuk bulan September dan Oktober, bunga ungu dan oren adalah disyorkan untuk bulan-bulan tersebut. Anda boleh menambah kad ucapan pada bunga tersebut.

  •  November & Disember

Bagi bulan November dan Disember, anda boleh memilih mana-mana warna yang terang dan jelas. Kekwa dan Narcissus adalah hadiah yang terbaik untuk dua bulan terakhir tahun ini.

kekwa

and Narcissus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s