Berkahwin Dengan Bajet Yang Ada

Kos sara hidup yang semakin meningkat dan ia menjadi semakin sukar untuk mendapatkan tawaran yang baik untuk barang-barang atau perkhidmatan dalam kehidupan seharian.  Ramai orang telah beralih kepada cara yang berbeza untuk menjimatkan wang dan memilih untuk membeli-belah dengan mencari alternatif yang lebih murah sebelum membuat pembelian.

Cara Untuk Menjimat Wang Semasa Ingin Berkahwin

Untuk mengadakan suatu majlis perkahwinan, ia menelan kos yang tinggi. Oleh itu, ramai orang telah mula untuk mencari cara yang lebih menjimatkan kos supaya bajet yang diperuntukan mencukupi. Anda tentu tidak ingin kehabisan semua tabungan di bank selepas majlis perkahwinan anda.  Jadi, untuk membantu mereka yang sedang merancang majlis perkahwinan, di sini ada beberapa cara yang paling baik sekali untuk menjimatkan wang;

 

  • Barang Kemas

Ok,  jadi setiap bakal pengantin akan mencari item barang kemas yang menunjukkan pakaian mereka dan membuat mereka kelihatan luar biasa pada hari perkahwinan tersebut. Namun,  barang kemas seperti rantai mutiara merupakan salah satu benda yang paling menelan wang perbelanjaan menjelang majlis perkahwinan. Apabila mencari barang kemas untuk hari perkahwinan ramai hanya mempertimbangkan butik pengantin tetapi ia adalah mungkin boleh membeli barang kemas mutiara pada harga yang lebih berpatutan di kedai-kedai lain. Anda patut memperluaskan kawasan pencarian anda untuk barang kemas.

 

  •  Perhiasan Di Dewan Majlis Perkahwinan

Anda mungkin ingin mengupah pakar untuk menghiasi dewan majlis. Kenapakah anda tidak membuat secara sendiri? Saya tidak menyuruh anda untuk menghiasi dewan pada awal pagi hari perkahwinan anda. Yang saya maksudkan ialah anda boleh menyediakan kesemua perhiasan sebelum hari tersebut dan meminta rakan atau sanak saudara untuk mempamerkan perhiasan tersebut. Anda tidak seharusnya bergantung kepada perancang perkahwinan kerana upah yang dikenakan adalah mahal.

  •  Kad Jemputan Kahwin Dan Door Gift Kahwin.

Anda juga memerlukan sejumlah wang yang besar untuk menyediakan kad jemputan kahwin. Lebih-lebih lagi jika anda mengupah pereka kad jemputan kahwin untuk menolong anda. Tetapi pernahkah anda terfikir untuk membuat kad secara DIY dengan mendapat pertolongan daripada rakan-rakan atau sanak-saudara yang kreatif? Anda boleh mendapat bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kad jemputan kahwin dan door gift kahwin secara online dengan harga yang murah. Beli beberapa unit untuk mencuba, setelah berjaya baru membeli dalam pukal untuk mendapat diskaun yang lebih.

 

  •  Fotografi

Mengupah jurufoto yang professional amatlah mahal. Anda boleh cuba untuk mencari di kolej atau university yang berdekatan untuk mencari pelajar-pelajar yang belajar jurusan fotografi. Pelajar-pelajar ini lebih mementingkan pengalaman berbanding upah. Oleh itu, anda boleh mendapat jurufoto yang mahir dengan kos yang rendah. Selain itu, jika di kalangan rakan-rakan atau sanak-saudara yang mahir dalam bidang fotografi, anda juga boleh meminta pertolongan daripada mereka untuk menjadi jurufoto anda.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s